Reizen

Vijf redenen om met de trein te reizen

Sinds ik in 2017 een Interrail reis door Oost-Europa heb gemaakt ben ik helemaal om: reizen met de trein naar het buitenland heeft veel voordelen boven reizen met het vliegtuig. Ook dit jaar weer reis ik tijdens mijn vakantie voor het grootste gedeelte met de trein. Vandaag vertel ik jullie vijf redenen om met de trein naar het buitenland te reizen in plaats van met het vliegtuig.

1. Je bent sneller in het centrum van de stad

Allereerst ben je als je met de trein naar het buitenland reist sneller in het centrum van de stad. Vliegvelden liggen namelijk vaak ver buiten het centrum van een stad. Treinstations daarentegen liggen juist in het centrum van de stad, waar de hotels of hostels ook meestal liggen. Ook als het treinstation waar je internationale trein aankomt, niet dicht bij je hotel of hostel ligt, kan je vanaf dat treinstation makkelijk en snel met het openbaar vervoer bij je eindbestemming komen. Vanaf luchthavens rijden niet altijd treinen. Soms is de enige mogelijkheid een bus of een taxi. Het regelen van additioneel vervoer van de luchthaven naar je eindbestemming kost dus vaak meer tijd dan om van het treinstation naar je eindbestemming te komen.

Het stadscentrum van Brussel.
Bron: Pixabay

2. Minder tijd van tevoren kwijt

Iedereen herkent dit wel: je vlucht vertrekt om 15:00 uur, maar vanaf 12:30 uur hang je al rond op het vliegveld. Als je met de trein reist, is dit niet nodig. In principe zou je het met vijftien minuten van tevoren ook redden. Dit zou ik je niet aanraden, vooral niet als je een nachttrein neemt. Want dan is het prettig om je voordat de trein vertrekt al geïnstalleerd te hebben. En vaak kost het ook een minuut of tien om de juiste coupé en stoel te vinden. Maar in principe zou je het kunnen redden. Zelf was ik meestal tussen een halfuur en een uur van tevoren aanwezig op het treinstation. Dit is veel minder dan de drie uur van tevoren die je aangeraden wordt om op het vliegveld aanwezig te zijn.

3. Minder gedoe met douanecontroles

Ook heb je als je met de trein reist veel minder gedoe met douanecontroles. Als je met het vliegtuig reist, moet je langs de douane, wordt je paspoort gecontroleerd en vaak heb je voor het boarden ook nog eens een douanecontrole. Als je met de trein reist heb je dit allemaal niet. Grenscontroles zijn er wel. Hierbij moet je je paspoort en vervoersbewijs laten zien. Maar meer dan dat stelt het meestal niet voor. Bij nachttreinen is het soms nog makkelijker. Dan wordt aan het begin van de avond om je vervoersbewijs en paspoort gevraagd en die krijg je dan de volgende ochtend terug. Zo kan je gewoon door blijven slapen tijdens de grenscontroles. Hier heb je dus geen last van. En door poortjes hoef je al helemaal niet. Dit is dus een stuk eenvoudiger dan wanneer je met het vliegtuig reist.

Een paspoort en een kaart die je nodig hebt tijdens een reis met de trein
Bron: Pixabay

4. Beter voor het milieu

Tegenwoordig vinden we het steeds belangrijker om tijdens onze vakanties rekening te houden met het milieu. Reizen met de trein draagt hier in positieve zin aan bij. Uit onderzoek van Paul Watkiss Associates en AEA Technology Environment (2007) is gebleken dat reizen met het vliegtuig tussen Londen, Parijs, Brussel en Amsterdam voor elf keer zoveel CO2-uitstoot zorgt als reizen met de trein. Met de trein reizen naar het buitenland is dus een mileuvriendelijkere manier van reizen dan reizen met het vliegtuig.

5. Je ziet meer tijdens de reis

Last but not least, als je met de trein reist zie je meer tijdens je reis dan wanneer je met het vliegtuig reist. Als je met het vliegtuig reist zie je, als je al meer dan wolken ziet, alleen het landschap en de steden vanaf bovenaf. Tijdens een treinreis reis je echt door een land in plaats van dat je er heel snel over heen vliegt. De treinreis voegt ook echt wat toe aan je reis, terwijl reizen met het vliegtuig alleen een manier is om van A naar B te komen. Ik herinner mij nog goed dat ik tijdens mijn reis door Oost-Europa ‘s ochtends in de nachttrein op de gang voor het raam mijn tanden aan het poetsen was terwijl ik genoot van het voorbij razende landschap. Zulke mooie momenten maak je niet mee als je reist met het vliegtuig.

Een jongetje dat tijdens zijn reis met de trein uit het raam kijkt
Bron: Pixabay

Reis jij liever met de trein of met het vliegtuig naar het buitenland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.