Reizen

Hoe plan je een Interrail reis?

In de zomervakantie van 2017 heb ik met een vriendin een Interrail reis door Oost-Europa gemaakt. In een latere blogpost zal ik jullie meer over deze reis vertellen. Voor degene die niet bekend zijn met Interrail, zal ik eerst even kort uitleggen wat Interrail is. Interrail houdt in dat je met de trein reist door één of meerdere landen in Europa. Een Interrail pas is een treinticket dat je de toegang geeft tot bijna alle trein- en veerboot maatschappijen in Europa. Het plannen van een Interrail reis kost veel tijd, maar ik heb het ook als heel leuk ervaren, omdat je een aantal maanden lang bezig bent met het plannen van je vakantie. Daardoor leef je er meer naartoe en heb je er ook meer plezier van. Vandaag leg ik jullie uit hoe je een Interrail reis plant!

Een passagier die een treinreis maakt en die zijn hoofd uit de trein steekt om naar buiten te kunnen kijken
Bron: Pixabay

Stap 1: Lees je in over Interrail

Om een goede keuze te maken voor welke route je wil afleggen, welke pas je wil nemen en een Interail reis überhaupt past bij je verwachtingen, is het van belang dat je eerst genoeg weet over Interrail. Er zijn namelijk best een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je met Interrail reist. Allereerst kan je uit verschillende klassen kiezen: de eerste en de tweede klas. De eerste klas is luxer, maar ook een heel stuk duurder. Ik heb gewoon gekozen voor de tweede klas en dit is prima bevallen. Daarnaast zijn er bepaalde treinen in Europa die een reservering of toeslag vereisen. Deze kosten zijn in de normale Interrail pas niet inbegrepen, alleen soms wel als je kiest voor een Premium pas. Dit en nog meer informatie  is te vinden op de website van Interrail.

Stap 2: Bedenk welke route je wilt afleggen

Vervolgens is het van belang om te bedenken welke route je wilt afleggen. Ik heb inspiratie voor de route opgedaan door te lezen op de Interrail site. Hier staan verschillende leuke routes voor een Interrail reis. De verschillende routes heb ik vervolgens op een rijtje gezet. Een aantal opties viel al af, omdat de vriendin met wie ik reisde al een aantal steden had gezien. Toen we een aantal goede opties hadden, hebben we de verschillende routes uitgezet op Google Maps. Door dit te doen kan je vrij snel zien of je reisroute logisch en haalbaar is. Het is namelijk logischer om in een rondje te reizen dan naar een bepaalde stad te reizen en vervolgens weer dezelfde route terug te moeten. Daarnaast kan je op Google Maps ook een redelijke inschatting maken van de duur van de treinreizen. Zo kan je bepalen of het fijner is om een tussenstop te maken. Als je de route ongeveer hebt bepaald, is het ook belangrijk om te kijken of de steden die je wil bezoeken wel veilig zijn. Je wil natuurlijk wel onbezorgd op vakantie kunnen. Dit kan je nagaan op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wanneer je ook dit gedaan hebt, kan je nogmaals de duur van de treintijden checken op de website van Interrail of in de Interrail app. Zo weet je zeker hoelang de treinreis gaat duren. Het voordeel van de Interrail app is dat deze ook offline werkt, dus je kan je treintijden zo ook checken als je onderweg geen internet hebt. Wat je je wel moet realiseren is dat je niet maar een paar uurtjes in de trein zit. Een enkele keer zaten wij ‘maar’ 2,5 uur in de trein, maar gemiddeld zaten we ruim acht uur per keer in de trein. De langste treinreis duurder wel 16,5 uur en toen hadden we ook nog eens vertraging, waardoor we ruim tweeëntwintig uur onderweg waren.

Stap 3: Het aantal reisdagen bepalen

Daarna ben je aangekomen bij het bepalen van het aantal reisdagen. Het is handig om alvast te gaan kijken wat je wilt zien in de verschillende steden. Zo kan je inschatten hoeveel tijd je nodig hebt per stad. Wij planden voor de meeste steden drie dagen. Dus een aankomstdag, twee hele dagen in de stad en op de vierde dag in de ochtend weg. Plan ook een aantal rustdagen in. De hele tijd door steden rond lopen kost veel energie. Om dat vol te houden moet je af en toe lekker uit kunnen rusten. Wij zijn een paar keer naar een zwembad geweest, om een dagje te kunnen ontspannen. Wanneer je dit hebt bepaald, kan je gaan tellen hoeveel reisdagen je nodig hebt. Maak slim gebruik van de 7 p.m. regel. Deze regel houdt in dat als je met een nachttrein reist, je maar één enkele reisdag hoeft te gebruiken. Het moet wel een rechtstreekse nachttrein zijn die vertrekt na 19:00 uur ’s avonds en aankomt ná 04:00 ’s ochtends op je bestemming. Dan hoef je op je Interrail pas alleen de datum van aankomst in te vullen, waardoor je een reisdag bespaart.

Een treinspoor die loopt door de bergen gefotografeerd op een mooie zonnige dag
Bron: Pixabay

Stap 4: Interrail pas kiezen

Als je het aantal reisdagen hebt bepaald, kan je de Interrail pas kiezen.
Er zijn twee soorten passen: een Global Pass, waarmee je door meerdere landen in Europa kan reizen, en een One Country Pass, waarmee je maar door één land kan reizen. Daarnaast kan je kiezen voor 3 dagen binnen 1 maand, 5 dagen binnen 1 maand, 7 dagen binnen 1 maand, 10 dagen binnen 2 maanden, 15 dagen binnen 2 maanden, 15 dagen, 22 dagen, 1 maand, 2 maanden of 3 maanden. Kijk voor de actuele prijzen op de website van Interrail. Ik raad aan om als je een reis van 1 maand of korter maakt, te kiezen voor een aantal dagen binnen een maand in plaats van voor een aantal aaneengesloten reisdagen. Je wil namelijk ook nog wat zien in de steden. In de steden zelf moet je een aparte pas voor openbaar vervoer kopen, dus dan gebruik je je Interrail pas en dus je reisdagen niet. Je reisdagen gebruik je puur om te reizen tussen de landen (tenzij je een keer de trein wil pakken in een stad en hiervoor je reisdagen wil gebruiken). Voordat je de pas koopt is het aan te raden om te wachten op een aanbieding. Een aantal keer per jaar heeft Interrail namelijk aanbiedingen, zoals 10% of 15% korting op een Interrail pas. Dit scheelt best veel geld, wat je weer kan uitgeven tijdens je vakantie. Wat je je wel moet realiseren is dat een pas die je hebt gekocht met een aanbieding niet te ruilen is en ook niet vergoed kan worden. Jongeren tot en met 27 jaar, kinderen en senioren hebben sowieso altijd korting bij Interrail.

Stap 5: Kijk voor welke treinen je moet reserveren

Voor sommige treinen moet je reserveren. Dit kost extra geld. Doe dit altijd wanneer het kan, want anders loop je de kans om de reis op de grond in de gang te moeten doorbrengen! Dat is geen pretje kan ik je wel vertellen.

Twee meisjes die op reis zijn en met hun handen omhoog voor een landschap met bergen staan
Bron: Pixabay

Stap 6: Boek je hostels of hotels

Hierna kan je hostels of hotels boeken. Ik heb zelf gekozen voor hostels, omdat dit een stuk goedkoper is dan hotels. Later zal er op mijn website nog een artikel verschijnen over de verschillen tussen hotels en hostels. Dus houd de website in de gaten! Sommige mensen boeken niet alles al van tevoren omdat ze flexibel willen zijn. Wij hebben dit echter wel gedaan, omdat wij in het hoogseizoen reisden en niet voor verrassingen wilden komen te staan, zoals een slecht hostel of stress om een slaapplek.

Stap 7: Bestel valuta

Vervolgens hebben sommige landen andere valuta dan de euro. Wij vonden het handig om van tevoren thuis alvast wat verschillende valuta te bestellen, omdat je dan niet direct bij aankomst geld hoeft te wisselen. Ook moet je meestal de hostels contant betalen bij aankomst. Als je moe bent na een lange treinreis, zit je er niet op te wachten om nog op zoek te moeten naar een pinautomaat.

Stap 8: Ga op reis!

Tenslotte de allerlaatste stap: pak je spullen en ga op reis!

Een camera met een paar polaroids die liggen op een wereldkaart
Bron: Pixabay

Heb jij weleens een Interrail reis gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.