Creatief

Stap voor stap vensterkaarten maken

Vandaag ga ik jullie laten zien hoe je vensterkaarten maakt. Vensterkaarten zijn kaarten met, zoals de naam het al zegt, een venstertje. Achter dit venstertje kan je iets plakken. Achter de vensterkaarten die we vandaag gaan maken heb ik een quote geplakt.

Vijf verschillende vensterkaarten
Zo zien vensterkaarten eruit

Wat heb je nodig?

Voor de vensterkaarten heb je een aantal dingen nodig. Allereerst heb je patronenpapier nodig. Hiervan ga je namelijk de kaart vouwen. Action heeft hele leuke en goedkope blokken patronenpapier. Voor €0,99 heb je al een klein blok met 32 vellen patronenpapier. De grotere blokken zijn wat duurder, maar ook nog steeds heel goedkoop.

De blokken patronenpapier die je nodig hebt om de vensterkaarten mee te maken. Ik heb verschillende maten blokken: kleine, iets grotere en hele grote.
Mijn blokken patronenpapier

De quotes haal ik uit de vellum blokken met quotes van de action. In deze blokken zitten 24 vellen met op elke pagina een aantal quotes. Ik vind de blokken zo leuk dat ik gelijk alle drie de varianten die in mijn Action lagen heb gekocht.

Drie vellumblokken met quotes van de Action
De vellumblokken met quotes van de Action

Verder heb je een stanleymesje, een potlood, gum, lijm, schaar, liniaal, snijmat en een blanco kaart nodig die je als voorbeeld kan gebruiken.

De overige benodigdheden voor het maken van vensterkaarten: lijm, potlood, schaar, gum, liniaal, stanleymesje en een kaart die je als voorbeeld kan gebruiken.
De overige benodigdheden voor het maken van een vensterkaart
De binnenkant van de vellumblokken. Er staan meerdere quotes op een pagina
Zo zien de vellumblokken er aan de binnenkant uit

Stap 1: Kies een quote en patronenpapier

Allereerst kies je een quote uit en patronenpapier dat daarbij past. Ik koos voor de quote: ‘Crafting is happiness’, omdat deze quote zo goed bij de blog van vandaag past. Als je bij je quote patronenpapier hebt gekozen, kan je de quote netjes uit gaan knippen. Knip de quote wat ruimer uit, zodat er een witte rand omheen zit. Dit ziet er mooier uit en je hebt zo ook een plakrandje nodig.

De quote en het patronenpapier die ik gekozen heb
De quote en het patronenpapier die ik gekozen heb

Stap 2: Knip je patronenpapier op maat

Nadat je een quote en patronenpapier hebt gekozen, is het tijd om je patronenpapier op maat te knippen. Als je net als ik het kleine blok met patronenpapier van de Action hebt (10,5 x 15 cm, €0,99), kan je deze stap overslaan. Je hoeft dan alleen het patronenpapier dubbel te vouwen zodat je een kaart hebt. Heb je groter patronenpapier, dan moet je het papier wel op maat knippen. Hiervoor gebruik je de voorbeeldkaart. Sla de kaart open en teken op de achterkant van het patronenpapier de maten van de kaart. Knip de kaart uit en vouw hem dubbel.

De dubbelgevouwen kaart met daarnaast de uitgeknipte quote
De dubbelgevouwen kaart

Stap 3: Teken het venster op je kaart

Vervolgens snij je een venster uit de kaart. Hiervoor sla je je kaart open. Je legt de quote neer op de plek waar je hem wilt hebben. Vervolgens teken je met een potlood de afmetingen van je quote op de binnenkant van je kaart.. Dit doe je simpelweg door met een potlood de uitgeknipte quote om te trekken op je kaart.

De afmetingen van de quote op de kaart getekend

Daarna teken je met liniaal de plakrand op je kaart. Dit hoeft maar een heel smal randje te zijn.

De plakranden van de quote getekend op de kaart.
De plakranden van de quote getekend op de kaart

Om te controleren of je het goed gedaan hebt, leg je je quote op het getekende venster. Als de quote de plakranden niet overlapt, heb je het goed gedaan.

Controleren of de quote de plakranden niet overlapt
Controleren of de quote de plakranden niet overlapt

Stap 4: Snij het venster uit

Als je het venster goed hebt getekend, kan je nu het venster uit gaan snijden met een stanleymesje. Dit gaat het netste uit je langs een liniaal snijdt. Let goed op dat je het binnenste randje snijdt, dus de plakranden moeten nog zichtbaar zijn op je kaart!

Het uitgesneden venster
Het uitgesneden venster

Stap 5: Plak de quote achter het venster

Nu kan je de quote achter het venster plakken. Voordat je dit gaat doen, moet je wel eerst even de plakrandjes uitgummen, zodat de binnenkant van je kaart er netjes uit ziet. Leg voordat je lijm op de plakrandjes doet, je quote nog even achter het venster om te controleren of die goed ligt. Als die goed ligt, kan je lijm op de plakrandjes doen (niet teveel, want anders loopt het achter het venster!) en de quote vast plakken. Eventueel kan je het teveel aan lijm met een tissue weghalen.

De quote achter het venster geplakt
De vastgeplakte quote

Klaar!

Nu is je zelfgemaakte vensterkaart klaar!

Het eindresultaat. De zelfgemaakte vensterkaart.
Het eindresultaat!

Heb jij de vensterkaart al gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.