Creatief

Creatief bezig zijn: positieve effecten

Zelf vind ik het erg leuk om creatief bezig te zijn. Gisteren heb ik bijvoorbeeld nog geverfd, mijn embossing machine van de Action uitgeprobeerd en een schelpenbal gemaakt. Naast dat creatief bezig zijn erg leuk is, zijn er ook positieve effecten aan verbonden. Vandaag vertel ik jullie daar meer over.

Creatief bezig zijn
Bron: Pixabay

1. Vermindert stress en angst

Door creatief bezig te zijn wordt je geest rustiger en wordt de productie van stresshormonen doorbroken. Dit komt doordat je in een soort flow komt wanneer je met creatieve dingen bezig bent. Je stopt met piekeren. Je bent alleen nog bezig met hetgeen wat je maakt. Een rustige geest heeft een positief effect op je immuunsysteem. Daarnaast zorgt creativiteit ook voor de afgifte van endorfine.

2. Geeft je een gevoel van vrijheid

Omdat je in creativiteit niks goed of fout kan doen, creëert het een gevoel van vrijheid om te doen en te maken wat je wil. Hierdoor krijg je het gevoel van vrijheid dat je in je kindertijd ervoer weer terug. Door creatief bezig te zijn krijg je de mogelijkheid om risico’s te nemen en nieuwe dingen uit te proberen.

Creatief bezig zijn geeft je een gevoel van vrijheid
Bron: Pixabay

3. Verbeterde concentratie

Door je te concentreren op waarmee je bezig bent, leer je om je beter te focussen. Dit komt doordat je je op specifieke onderdelen van je project moet concentreren. Zo verbeter je je concentratie.

4. Goed voor je hersenen

Als je creatief bezig bent, worden grote delen van je hersenen aan het werk gezet. Hierdoor houd je je hersenen gezond en verklein je de kans op vergeetachtigheid op latere leeftijd.

Creatief bezig zijn is goed voor je brein
Bron: Pixabay

5. Verbeterde stemming

Door creatief bezig te zijn, word je stemming verbeterd en ga je lekkerder in je vel zitten. Bovendien krijg je door creativiteit veel voldoening. Ook stimuleer je je doorzettingsvermogen en leer je om te gaan met tegenslagen. Door met creatieve dingen bezig te zijn ben je dus stabieler en voel je je fijner.

Conclusie

Er zitten dus heel wat positieve effecten aan creatief bezig te zijn. Maar het allerbelangrijkste: het is leuk om te doen. Maak dus wat meer tijd voor jezelf vrij om je creativiteit op zijn beloop te laten.

Vind jij het leuk om creatief bezig te zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.