Bakken

Hoe ik beter in bakken ben geworden

Zoals jullie weten houd ik erg van bakken. Ondertussen kan ik dat best goed, tenminste als ik de reacties van mijn familie mag geloven. Tegenwoordig bak ik uit bakboeken of zoek ik een recept op internet en daar geef ik dan mijn eigen draai aan. Dit is natuurlijk niet vanzelf gegaan. Ook ik begon met simpelere recepten. Vandaag vertel ik jullie hoe ik beter in bakken ben geworden.

Het begin

Toen ik klein was bakte ik weleens met mijn zus. We kochten dan in de supermarkt een bakmix. Omdat mijn zus ouder is, deed zij het meeste. Ik was al heel trots op mezelf als ik de mixer mocht vasthouden of wat water mocht toevoegen. Toen ik ook wat ouder werd, bakten mijn zus en ik echt samen. Wel nog steeds uit een bakmix. Nog wat later begon ik zelf uit een bakmix te bakken. Dat ging me goed af, waardoor ik een stapje verder ging.

Bergje bloem met boter
Bron: Pixabay 

Variant op de bakmix

Vervolgens bakte ik varianten op de bakmixen. Ik gebruikte hiervoor recepten van Dr Oetker. Op de website van Dr Oetker staan leuke bakrecepten onderverdeeld naar niveau. Bovendien is de basis van de recepten een bakmix, zoals een kwarktaart of biscuittaart, die je verder uitbreid door andere Dr Oetker producten te gebruiken. Hierdoor maak je van een eenvoudige biscuittaart opeens een mooie slagroomtaart of een regenbooglaagjestaart. Wat ook fijn is aan deze website, is dat de recepten stap voor stap zijn uitgelegd. Ik begon op het makkelijkste niveau van Dr Oetker en zo ging ik steeds een stapje hoger.

Van Dr Oetker naar eenvoudig recept

Op een gegeven moment raakte ik geïnteresseerd in bakblogs. Er zijn zoveel leuke recepten te vinden op internet die ook voor een beginner goed te doen zijn. Koekjes, taarten, cake, brood, cupcakes, ik vond, en vind, het allemaal leuk om te bakken.

Cupcakes met regenboog sprinkles
Bron: Pixabay 

Bakken uit de boeken en van internet

Naast het bakken van eenvoudige, en langzamerhand ook steeds moeilijkere, recepten van internet, raakte ik besmet met het ‘oneindig veel bakboeken kopen’ virus. Ik denk dat het eerste bakboek dat ik kreeg ‘De Bakbijbel’ van Rutger van den Broek was. Dit is een goed boek voor de beginnende bakkers, omdat dit boek, naast heel veel (basis)recepten, ook basistechnieken uitlegt. Na ‘De Bakbijbel’ volgden er steeds meer bakboeken. Benieuwd welke bakboeken ik nog meer heb? In dit artikel geef ik jullie een kijkje in mijn boekenkast waar al mijn bakboeken staan.

En nu….

Nu kan ik aardig goed bakken, waardoor ik kritisch naar recepten kan kijken en er mijn eigen draai aan kan geven. Soms pas ik de hoeveelheid ingrediënten aan, omdat er naar mijn mening bijvoorbeeld teveel zout of teveel suiker in zit. Andere keren laat ik ingrediënten weg, bijvoorbeeld wanneer een recept chocolade of noten bevat (vanwege allergie). Af en toe ben ik het niet eens met een recept of ben ik gewoon te eigenwijs en verander ik wat aan de baktijd of de samenstelling van de ingrediënten. Wat ik ook soms doe is dat ik verschillende recepten met elkaar combineer tot één recept. Waar ik in de toekomst beter in hoop te worden is het decoreren van taarten en cakes, want dat gaat me nu nog niet altijd even goed af.

Vier spuitzakken met verschillende kleuren slagroom erin om mee te decoreren
Bron: Pixabay

Hoe ben jij beter geworden in bakken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.