Bakken

Aardbeientaartje met banketbakkersroom

In de zomer zijn aardbeien volop te koop, en nog belangrijker, ze zijn dan op zijn lekkerst. Daarom bak ik in de zomer graag met aardbeien. Vandaag deel ik met jullie mijn recept voor een aardbeientaartje met banketbakkersroom. Een super lekker taartje voor ongeveer zes personen. Lees gauw verder!

Aardbeientaartje met banketbakkersroom
Aardbeientaartje met banketbakkersroom

Ingrediënten (voor zes personen en een bakvorm van 20 centimeter)

Voor het deeg:

  • 60 gram suiker
  • 1/2 ei (op kamertemperatuur) (losgeklopt)
  • 120 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 170 gram bloem
  • Snufje zout
  • Blindbakvulling (ik gebruikte rijst) (let op: is erna niet meer te gebruiken voor consumptie!)

Voor de vulling:

De benodigdheden voor een aardbeientaartje met banketbakkersroom
Benodigdheden aardbeientaartje met banketbakkersroom

Stap 1

Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve de blindbakvulling, in een grote kom. Mix eerst even met de mixer met deeghaken alles voorzichtig op de laagste stand, want anders ligt je hele aanrecht onder de bloem. Mix daarna met de mixer op de hoogste stand alles tot een samenhangend geheel. Het laatste stukje kan je het beste met de hand kneden. Zo kan je er gelijk een bal van maken. Leg de bal op plasticfolie en pak het in. Leg de bal deeg voor een uur in de koelkast.

Stap 1 voor het aardbeientaartje met banketbakkersroom
Stap 1 voor het aardbeientaartje met banketbakkersroom

Stap 2

Haal het deeg na een uur uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Kneed het deeg nog even kort door. Leeg een stuk plasticfolie op je werkblad. Ik gebruik als werkblad meestal een placemat dat ik op het aanrecht leeg. Leeg de bol deeg op het werkblad. Leg een stuk plasticfolie bovenop de bol deeg. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap ter grootte van jouw bakvorm. De dikte van de lap deeg moet ongeveer een halve centimeter tot 1 centimeter zijn.

Stap 2 voor het aardbeientaartje met banketbakkersroom
Stap 2 voor het aardbeientaartje met banketbakkersroom

Stap 3

Vet je bakvorm goed in met boter. Dit is heel belangrijk, want als je dit niet goed doet krijg je het taartje niet uit de vorm na het bakken! Leeg de lap deeg in je bakvorm en druk de hoekjes en randjes voorzichtig aan. Snijd het overtollige deeg weg. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg een stuk bakpapier in de vorm en druk het voorzichtig aan. Giet je blindbakvulling (in mijn geval de rijst) op het bakpapier.

Stap 3
Stap 3 voor het aardbeientaartje met banketbakkersroom

Stap 4

Leg op het rooster waarop je de vorm gaat zetten een bakpapiertje. Mijn vorm heeft namelijk gaatjes en anders lekt de boter uit de vorm in je oven. Het bakpapiertje voorkomt dat je hele oven onder de gesmolten boter zit. Zet de vorm voor twintig minuten iets onder het midden in de oven. Na twintig minuten verwijder je het bakpapiertje met de blindbakvulling. Laat het taartje nog ongeveer tien minuten in de oven staan, in ieder geval totdat het taartje goudbruin is.

Stap 4 voor het aardbeientaartje met banketbakkersroom
Stap 4 voor het aardbeientaartje met banketbakkersroom

Stap 5

Laat het taartje goed afkoelen. Maak de banketbakkersroom volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet de banketbakkersroom voor 5 minuten in de koelkast. Maak de aardbeien schoon en snijd ze door de helft. Leg in het midden de mooiste aardbei. Leg de andere aardbeien in cirkels om de middelste aardbei heen. Begin vanaf buiten en werk langzaam naar binnen toe. Zet het taartje voor een uur in de koelkast zodat de banketbakkersroom kan opstijven. Haal het taartje na een uur uit de koelkast en snijd het taartje in zes punten. Genieten maar!

Stap 5

Wat is jouw favoriete recept met aardbeien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.