Lifestyle

Wat je moet weten over de verkiezingen van 23 mei

Zodra de verkiezingen van 20 maart voor de provinciale staten en de waterschappen voorbij waren, verscheen er op de borden, waarop eerst de stembiljetten van de verkiezingen hingen, een aankondiging voor de verkiezingen van 23 mei. Ik dacht: ‘huh, waar moeten we nu weer op stemmen?’ Na even snel gegoogled te hebben, kwam ik erachter dat we mogen stemmen voor het Europese parlement. Ik werd gelijk heel enthousiast. Ik vind sowieso dat iedereen van zijn stemrecht gebruik moet maken, maar het is wel heel gaaf en speciaal dat wij als burgers mogen meebepalen wie er in zo’n belangrijk instituut komen te zitten. Vandaag vertel ik jullie meer over de verkiezingen van 23 mei.

Het gebouw van het Europees Parlement. Over de samenstelling van dit orgaan stemmen wij bij de verkiezingen op 23 mei
Bron: Pixabay

Europees Parlementsverkiezing

Eens in de vijf jaar kan je stemmen voor het Europees Parlement. Er bestaat in Europa niet één procedure voor de verkiezingen voor het Europees Parlement die in elk land geldt. Ook vindt de stemming niet in alle lidstaten op dezelfde dag plaats. Het Europees Parlement bestaat uit 751 zetels uit 28 lidstaten. Afhankelijk van het aantal inwoners is er uit iedere lidstaat een vast aantal parlementariërs, ofwel de mensen die in het Europees Parlement zitten, afkomstig. Nederland wordt vertegenwoordigd door 26 Europarlementariërs. Per land worden de afgevaardigden voor het Europees Parlement gekozen. In het Europees Parlement zitten enkel Europese partijen, dus geen afzonderlijke nationale partijen. De regeringen en parlementen van de lidstaten hebben geen directe stem in het Europees Parlement. Echter hebben de leden van het Europees Parlement wel bijna altijd een relatie met een politieke partij uit hun eigen lidstaat.

Wat is het Europees Parlement?

Het Europees Parlement is de rechtstreeks verkozen volgsvertegenwoordiging van de Europese Unie. Het Europees Parlement, kortgezegd ook wel EP genoemd, vertegenwoordigt ruim een half miljard Europse burgers. Dit orgaan wordt geacht een stem te geven aan burgers van de 28 landen waaruit de EU momenteel bestaat (met Engeland meegeteld, want zij zijn officieel nog niet uit de EU). Ook moet het Europees Parlement vooral letten op het belang van de Europese Unie in zijn geheel, dus niet alleen het belang van de afzonderlijke lidstten. Elke vijf jaar kiezen burgers van de Europese Unie rechtstreeks de leden van het Europees Parlement.

Alle vlaggen van de Europese Unie in een collage
Bron: Pixabay

Wat doet het Europees Parlement?

De Europese Commissie doet een voorstel waarover het Europees Parlement vervolgens debatteert. Het Europees Parlement mag het voorstel goedkeuren of wijzigen. Vervolgens mag de Raad van de Europese Unie het voorstel goedkeuren of aanpassen. Het voorstel is pas een regel als zowel het Europees Parlement als de Raad van de Europese Unie het met elkaar eens zijn. Daarnaast kijkt het Europees Parlement ook of de Europese Commissie haar werk goed uitvoert. Bovendien stelt het Europees Parlement, samen met de Raad van Ministers, het budget van de Europese Unie vast. Een andere taak van het Europees Parlement is het benoemen van de Europese Ombudsman. Dit is de persoon die klachten behandelt over het optreden van Europese instellingen waar burgers, instellingen en bedrijven de dupe van zijn. Ook kan het Europees Parlement de benoeming van de Europese Commissie en de voorzitter van de Europese Commissie goed- of afkeuren. Bovendien kan het Europees Parlement de Europese Commissie tussentijds ontslaan.

Hulp bij het kiezen

Het Europees Parlement is dus een belangrijk orgaan. Daarom vind ik het zo gaaf en speciaal dat wij als Europese burgers daarover mee mogen beslissen. Maar het is niet makkelijk om je keuze te maken voor de verkiezingen van 23 mei. Het zijn namelijk niet dezelfde partijen waarop je kan stemmen als bij nationale, provinciale of regionale verkiezingen. Om je te helpen een goede keuze te maken over op welke partij je wil stemmen voor de verkiezingen van 23 mei, heeft ProDemos een stemwijzer ontwikkeld. Daarnaast organiseert ProDemos informatiebijeenkomsten. Ook heeft ProDemos een verkiezingskrant ontwikkeld. Deze verkiezingskrant legt in begrijpelijke taal uit waar de verkiezingen voor het Europees Parlement over gaan.

Ga stemmen!

Zoals ik in een eerder artikel al beargumenteerde: maak gebruik van je stemrecht! Tientallen jaren lang hebben we voor stemrecht gestreden en nu we het hebben maakt lang niet iedereen er gebruik van. Je mag meebepalen over het beleid van de Europese Unie. Hoe gaaf is dat? De partijen die bij de verkiezingen van 23 mei gekozen worden, beslissen de komende vijf jaar over de regels voor de Europese Unie. Dus ga op 23 mei naar de stembus en breng je stem uit!

De vlaggen van de lidstaten van de Europese Unie
Bron: Pixabay

Weet jij al op welke partij je gaat stemmen op de verkiezingen van 23 mei?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.