Lifestyle

Tips om je hoofd leeg te maken

De laatste paar weken heb ik het erg druk gehad. Ik had veel momenten dat mijn hoofd overliep van alles. Mijn hoofd zat vol met gedachten, gevoelens, dingen die ik nog moest doen en dingen die ik juist niet had gedaan. Omdat ik denk dat iedereen dit weleens heeft, geef ik vandaag tips om je hoofd leeg te maken. Dit is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Probeer dingen uit en kijk wat voor jou werkt.

Ga de natuur in

Als mijn hoofd te vol zit, ga ik weleens met mijn hond Puck naar een nabijgelegen bos. Ik doe haar dan voorop de fiets in een mandje en samen fietsen we dan naar het bos. In het bos loop ik altijd een aantal rondjes, omdat Puck het zo leuk vindt en omdat mij het helpt om mijn hoofd leeg te maken. Laat je telefoon in je zak en geniet van de natuur en (als je die hebt) van je hond. Probeer je gedachten niet tegen te houden, maar gewoon te laten gaan. Bij yoga is mij het een keer als volgt uitgelegd: je zit op de oever van een rivier. Door het riet zie je je gedachten als bootjes langs varen. Je ziet ze gaan, merkt ze op en laat ze vervolgens weer gaan. Dus je merkt alleen op dat je gedachten er zijn, maar je doet er niks mee. Op dat moment denk je bijvoorbeeld: ‘ik moet nog mijn kamer opruimen’. Je merkt de gedachte op en laat hem los. Je gaat vervolgens dus niet verder met die gedachte. Gedachten kan je namelijk niet dwingen. Ze komen vanzelf en gaan ook vanzelf weer weg. Maar je kan wel zelf bepalen wat je ermee doet. Als je in de natuur loopt, kan je dit oefenen en zo kan je je hoofd leegmaken.

Een bos. Bij het meer ligt een bootje met twee peddels. Het is een mooie dag. De lucht is helderblauw met een aantal wolken.
Bron: Pixabay

Ruim je kamer of een andere ruimte in je huis op

Oké, niet iedereen houdt zo erg van opruimen als ik, maar ik denk dat dit toch voor veel mensen kan helpen. Door op te ruimen creëer je namelijk (letterlijk) ruimte in je hoofd. Tijdens het opruimen, kan je al je gedachten orderen en vervolgens weer loslaten. Zo maak je je hoofd leeg. Bovendien kan je na het opruimen trots zijn op het resultaat van je harde werk. Dit geeft een goed gevoel over jezelf waarop je weer even kan teren. Een opgeruimde kamer is sowieso altijd fijn. In een opgeruimde kamer slaap je beter, je kan er beter studeren en het ziet er netter uit.

Een harde work-out

Van alle tips die ik hier geef, is dit denk ik de tip die voor mij het beste werkt. Sporten helpt mij altijd heel goed. Niet alleen om mijn hoofd leeg te maken, maar ook om na een zware dag de spanning in mijn lijf kwijt te raken. Op slechte dagen helpt sporten mij ook om me minder somber te voelen. Veel mensen vinden het lastig om zichzelf naar de sportschool toe te slepen, maar als je er eenmaal bent doet sporten je echt goed. Geloof mij maar. Een harde cardio-workout of een zware krachttraining, het is maar net waar mijn hoofd naar staat, maar het helpt me allebei. Maar wat bij mij het meeste helpt om mijn hoofd leeg te maken, is touwtje springen. Bij touwtje springen kan je namelijk niet nadenken over andere dingen, want dan raak je óf de tel kwijt óf je struikelt over het touw. Bovendien geeft sporten je een goed gevoel over jezelf. Daarnaast worden er bij sporten bepaalde stofjes (endorfine, serotonine en dopamine) aangemaakt, waardoor je je gelukkiger gaat voelen. Dus sporten heeft, naast dat het helpt om je hoofd leeg te maken, nog meer voordelen. Sporten hoeft natuurlijk niet per se in een sportschool. Je kan ook buiten gaan hardlopen, een groepssport doen, skeeleren, fietsen of op een andere manier sporten.

Bron: Pixabay

Schrijf het van je af

Oké, ik geef het maar eerlijk toe. Toen mij dit voor het eerst werd aangeraden, zei ik gelijk: ‘nee, dat is niks voor mij.’ Maar sinds een tijdje ben ik erachter gekomen dat dit toch ook voor mij helpt. Je kan je hoofd leegmaken door alles wat in je hoofd zit op te schrijven. Zet al je gedachten en gevoelens op papier. Dit kan in allerlei vormen: brieven (je hoeft ze natuurlijk niet per se te versturen), liedjes, gedichten, verhalen of stukjes in een dagboek. Je hoeft het niet aan iemand anders te laten lezen en je hoeft er als je wil later ook nooit meer naar te kijken (mag allebei wel). Het gaat er echt om dat je door het schrijven op dat moment je hoofd leegmaakt. Probeer het eens. Het lucht echt op!

Creatieve uitspattingen

Last but not least, ga iets creatiefs doen. Door simpelweg met alleen je creatieve activiteit bezig te zijn, maak je je hoofd leeg. Pak een kwast, verf en water en maak een schilderij. Of ga tekenen. Er zijn eindeloos veel creatieve dingen die je kan doen. Kijk wat jij leuk vindt. Denk niet teveel na en ga gewoon aan de slag. Je hoofd leeg maken kan resulteren in creatieve uitspattingen. En soms ontstaan er hele mooie dingen.

Bron: Pixabay

Hoe maak jij je hoofd leeg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.