Lifestyle

International Coffee Day

Ja, je leest het goed: vandaag draait alles om koffie. Sommige hebben dit drankje nodig om de ochtend te beginnen, anderen drinken het pas aan het eind van de middag. Zelf heb ik alleen ‘s ochtends een kopje koffie nodig als ik vroeg moet werken. Verder vind ik rond vier uur in de middag het lekker om een latte machiatto met een koekje erbij te drinken.

Wat is koffie precies?

Koffie is een drank die meestal warm wordt genuttigd. Het wordt bereid op basis van water en gedroogde en gebrande zaden van de koffieplant. Het zijn dus geen bonen, maar zaden. Vanwege de vorm worden ze koffiebonen genoemd. Koffie bevat cafeïne. Dat is de reden waarom mensen ‘s ochtends koffie nodig denken te hebben om wakker te worden.

koffiebonen
Bron: Pixabay

Is koffie goed voor je?

Over of koffie goed voor je is, verschillen de meningen. Volgens het Voedingscentrum past koffie zonder suiker in een gezond voedingspatroon. Sterker nog, een gebruik van twee tot vier koppen koffie per dag hangt samen met een ongeveer tien procent lager risico op hartziekten. Ook schijnt het risico op diabetes 2 bij vijf koppen koffie per dag met 30 procent lager te zijn. Echter zijn deze gezondheidseffecten wel afhankelijk van hoe de koffie is gezet. Want hoe beter de koffie is gefilterd, hoe minder de LDL-cholesterol verhogende stoffen cafestol en kahweol erin zitten. Als je teveel LDL-cholesterol hebt, kan dit aan je bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten waardoor je een vergrote kans hebt op een hartaanval of een beroerte. Ook bevat koffie dus cafeïne. Cafeïne kan positieve effecten hebben, zoals een positief effect op concentratie en prestatie, het gevoel dat je meer energie hebt en het verdrijft het gevoel van vermoeidheid. Echter is teveel cafeïne niet goed. Als je regelmatig teveel cafeïne binnen krijgt, kan je last krijgen van onder andere rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid en hoofdpijn.

kopje koffie met taart
Bron: Pixabay

Wat kost een kopje koffie eigenlijk?

Hoeveel een kopje koffie kost hangt af van hoe duur de koffie is die je in je koffieapparaat stopt. Over het algemeen is koffie van snelfiltermaling die je zet met een filterapparaat het goedkoopste, namelijk ongeveer €0,07 per kopje koffie. Koffie van koffiebonen die je zet met een espressomachine is een stukje duurder, namelijk ongeveer €0,10 per kopje. Koffie gezet met Senseo pads en een Senseo machine is nog een stukje duurder, namelijk €0,12 per kopje. Gebruik je Dolce Gusto cups met een Dolce Gusto machine? Dan kost je kopje koffie ongeveer €0,27. Koffie uit een Nespresso machine gezet met Nespresso cups is nog duurder, namelijk ongeveer €0,40 per kopje.

Verschillende soorten koffie: onder andere

  • espresso: 1 shot espresso in een espresso kopje
  • dubbele espresso: 2 shots espresso in een espresso kopje
  • korte machiatto: 1 shot espresso in een kort glas of in een espresso kopje met een laagje gestoomde melk en schuim erboven op
  • lange machiatto: 2 shots espresso in een beker of kopje met een laag gestoomde melk en schuim erboven op
  • ristretto: espresso shot gemaakt met de helft minder water, dus dubbel zo sterk van smaak
  • Americano: heet water met daarbovenop een espresso shotje gegoten
  • cappuccino: een shot espresso met gestoomde melk, een dik laagje schuim en chocolade of cacao erboven op
  • caffé latte: een espresso met gestoomde melk en een klein laagje schuim
kopje koffie
Bron: Pixabay

Drink jij graag koffie? Zo ja, hoe drink jij je koffie het liefst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.