Lifestyle

How-to: CV maken voor een bijbaan

Inmiddels heb ik al heel wat keren een CV gemaakt en bijgewerkt en weet ik dus heel goed hoe je een CV moet maken. Maar toen ik 15 jaar was en mijn eerste bijbaantje zocht, vond ik dit erg lastig. Daarom leg ik jullie vandaag uit hoe je een CV maakt voor een bijbaantje.

Wat is een CV?

Een CV, ook wel curriculum vitae genoemd, is een soort samenvatting van je leven. In een CV ligt de nadruk op de opleidingen die je hebt gevolgd, diploma’s die je hebt behaald en eerdere werkervaring. Bij een sollicitatie moet je vrijwel altijd je CV uploaden of meesturen. Dit is namelijk vaak het eerste waar je werkgever naar kijkt. Het is dus belangrijk dat je CV volledig is en er professioneel uit ziet.

Een wit blaadje met een pen erop. Op het blad staat curriculum vitae geschreven. Naast het blad staat op de houten tafel een glas water met ijs erin.
Bron: Pixabay

Wat staat er allemaal in een CV?

Er zijn meerdere manieren om je CV te maken. Zoals ik het heb gedaan is dus niet per se de beste manier, maar dit is zoals ik het altijd heb gedaan.

Personalia

Allereerst vermeld je je personalia. Dit zijn wat algemene gegevens over jezelf. Hierin zet je je naam, adres, postcode, woonplaats, telefoon (thuis en mobiel), e-mailadres, geboortedatum en -plaats, geslacht, nationaliteit en burgerlijke staat (ongehuwd of gehuwd).

Opleidingen en diploma’s

Nadat je je personalia hebt vermeld, ga je je opleidingen en diploma’s noemen. Toen ik begon aan mijn eerste bijbaantje zat ik nog op de middelbare school. Dit was dus de enige opleiding die ik kon vermelden. Mijn middelbare school had ik als volgt netjes onder elkaar vermeld:

Naam school te plaats school. Niveau (vwo, havo, vmbo etc.). Tussen haakjes had ik vermeld dat ik drie jaar gymnasium heb gedaan. Begindatum – einddatum. Als je nog op de middelbare school zit, zet je bij einddatum neer: heden. Dit betekent dat je tot de dag van vandaag die opleiding nog volgt. Tussen haakjes zet je de datum waarop je verwacht je diploma te halen.Profiel: naam profiel met namen van je keuzevakken

Vervolgens zette ik onder elkaar de diploma’s of certificaten die ik had behaald. Op de middelbare school kan je namelijk vaak certificaten voor talen behalen. Ik had bijvoorbeeld twee Goethe certificaten voor Duits en een Delf Scolaire certificaat voor Frans behaald. Ook behaalde ik het Diploma Elementair Boekhouden. Ik vermeldde deze diploma’s en certificaten als volgt:

Naam diploma (cijfer/niveau). Achter de naam van het diploma kan je eventueel nog de taal zetten. Bij de naam Delf Scolaire weet misschien niet elke werkgever dat dit voor Frans is, dus dan kan het voor verduidelijking zorgen als je tussen haakjes de taal zet waarvoor het diploma was.

Werkervaring

Daarna vermeld je je werkervaring. Dit zijn de eerdere baantjes die je hebt gehad. Als je nog geen werkervaring hebt, kan je dit deel weglaten. Ik vermeldde mijn werkervaring op deze manier onder elkaar:

Naam bedrijf filiaalnummer te plaats filiaal. Begindatum-einddatum. Functie(s).

Hieronder kan je eventueel een referentie plaatsen. Een referentie is de naam van een contactpersoon bij een eerder werkgever. Sommige werkgevers willen namelijk bij je oude werkgever navragen hoe jij als werknemer was. Dan kunnen ze deze persoon bellen. Achter de naam van deze persoon zet je de functie en de naam en plaats van het bedrijf. Je moet deze persoon hiervoor natuurlijk wel om toestemming vragen. Je vraagt dan of je deze persoon als referentie mag opgeven.

Overig

Onder overig kan je overige dingen vermelden die jij belangrijk vindt dat je werkgever van je weet. Ik had hier mijn talenkennis en mijn hobby’s en interesses vermeld. Mijn talenkennis vermeldde ik als volgt netjes onder elkaar:

Nederlands (met een tab ertussen) moedertaal. Frans voldoende. Duits voldoende. Engels voldoende. Spaans matig.

Foto

Wat natuurlijk niet mag ontbreken op je CV is een foto. Dit moet een foto zijn die representatief is voor hoe je er nu uitziet. Het kan beter ook een beetje een professionele foto zijn. Dus geen vakantiefoto, een foto gemaakt in het donker, een foto van jaren geleden of een foto waar ook andere mensen op staan. De foto is vaak het eerste waar de werkgever naar kijkt, dus je wilt wel dat dit een mooie foto is.

Vier CV's naast elkaar. Twee ervan hebben een foto.
Bron: Pixabay

En klaar is je CV!

Als je de bovenstaande stappen hebt gevolgd, is je CV nu klaar. Ik kan me voorstellen dat het er zo een beetje abstract uitziet. Daarom kan je mijn format voor een CV hieronder downloaden. Het spreekt misschien voor zich, maar zodra er iets verandert in je opleiding, woonplaats, email-adres, behaalde diploma’s etc., moet je je CV bijwerken. Houd je CV dus altijd up-to-date!

Heb jij weleens een CV voor een bijbaantje gemaakt?

Eén reactie

  • Emmelie

    Voor een cv in het engels gelden hele andere regels, zo is het in amerika verboden een foto bij te voegen en je geslacht te vermelden, vanwege anti-discriminatie wetgeving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.