Lifestyle

Hoe werkt Postcrossing?

Drie jaar geleden begon ik met Postcrossing. Op internet las ik over dit mooie initiatief en ik wilde meteen meedoen. Echte post krijgen vind ik namelijk heel erg leuk. Het moment waarop je de brievenbus hoort en vol verwachting naar de gang loopt om te kijken of er iets voor jou bij zit. Haha, misschien ben ik hier een klein kind in, maar ik blijf dit leuk vinden. Door Postcrossing zit er veel vaker iets voor mij bij de post. Wat ook leuk aan Postcrossing is, is dat je een klein beetje leert over andere culturen. Maar wat ik het allerleukste vind is dat je iemand blij kan maken met een kaartje. Vandaag vertel ik jullie hoe Postcrossing werkt en laat ik jullie de mooiste kaarten zien die ik via Postcrossing heb gekregen.

Wat is Postcrossing?

Volgens de website van Postcrossing is het doel van Postcrossing om iedereen in staat te stellen om ansichtkaarten uit te wisselen met willekeurige mensen over de hele wereld. Dit gebeurt door echte kaarten, dus geen online kaarten of e-mail. Voor elke kaart die je verzendt, ontvang je er één van een ander willekeurig lid. Hoe meer kaarten je verstuurt, hoe meer je er zult ontvangen. Je leert meer over verre plaatsen, verschillende culturen en soms leer je zelfs zinnetjes of woorden uit vreemde talen.

Hoe werkt Postcrossing?

Gratis account aanmaken

Allereerst moet je een gratis account aanmaken op de website van Postcrossing. In je account moet je sowieso je adres opgeven, want anders kan je natuurlijk geen kaarten terug krijgen. Daarnaast kan je extra informatie over jezelf toevoegen, zoals je leeftijd, je geslacht, de talen die je spreekt en je geboortedatum. Ook kan je een stukje over jezelf schrijven. Veel mensen schrijven hier ook wat voor soort kaarten ze graag willen ontvangen, wat voor soort kaarten ze absoluut niet willen ontvangen, of ze de kaart in een envelop willen en of ze willen dat je de datum of het weer van die dag op de kaart schrijft.

Direct swaps

Daarnaast kan je aangeven of je geïnteresseerd bent in direct swaps. Dit is een directe uitwisseling tussen mensen zonder tussenkomst van Postcrossing. Als je direct swaps wilt, is het handig om je eigen adres ook op de envelop te schrijven en aan te geven dat je met die persoon een direct swap wilt. Je stuurt dan niet, zoals met Postcrossing, maar één kaart naar die persoon zonder een kaart terug te krijgen. Maar met direct swaps krijg je ook een kaart terug van dezelfde persoon en vaak worden er dan meerdere kaarten uitgewisseld.

Je eerste kaart sturen

Nu ben je klaar om je eerste kaart te sturen. Je klikt dan op send a postcard. Postcrossing selecteert dan een willekeurig lid waar je een kaart naartoe moet sturen. Je krijgt dan het adres en enkele profieldetails van die persoon te zien, zoals wat informatie over die persoon en vaak ook wat voor kaarten die persoon graag ontvangt. Ook krijg je een Postcard-ID. Dit is een hele belangrijke code. Vergeet nooit om deze code op je kaart te schrijven! De Postcard-ID is een unieke code die de kaart identificeert die je gaat verzenden. Schrijf een leuke tekst op je kaart. Ik vertel vaak eerst kort wie ik ben, waar ik woon, hoe oud ik ben en wat ik studeer. Ook vertel ik vaak waarom ik deze kaart heb uitgekozen. Je kan alles op de kaart schrijven wat je wil! Als je kaart af is, kan je hem posten.

De kaart komt aan op zijn bestemming

Als de kaart is aangekomen, is het aan degene die de kaart heeft ontvangen de taak om de kaart te registreren. Dit kan door middel van de Postcard-ID die op de kaart is geschreven. De ontvanger kan dan nog een tekstje schrijven naar jou, bijvoorbeeld om jou te bedanken voor de kaart. Als de kaart is geregistreerd, ontvang jij een mailtje waarin staat dat de kaart is aangekomen en eventueel met een berichtje van de ontvanger.

Nu ontvang jij ook een kaart

Voor elke kaart die jij verstuurt, ontvang je ook een kaart. Dit loopt niet altijd even smooth. Soms kan het zo zijn dat je meer kaarten hebt verstuurd dan ontvangen of andersom. Na een tijdje corrigeert dit zich vanzelf. Als je de kaart hebt ontvangen, moet ook jij de kaart registreren en dan kan je eventueel nog een berichtje schrijven naar degene die de kaart verstuurde. Je kan meerdere kaarten tegelijk versturen.

Hoeveel kaarten kan ik tegelijk versturen?

In het begin kan je maximaal vijf kaarten tegelijkertijd versturen. Naarmate de tijd verstrijkt en je meer kaarten verstuurt, zal het aantal kaarten dat je verstuurt toenemen. Als je tussen de vijf en veertien kaarten hebt verstuurd, kan je zes kaarten gaan sturen. Wanneer je tussen de vijftien en vierentwintig kaarten hebt verstuurd, kan je zeven kaarten versturen. Indien je tussen de vijfentwintig en vierendertig kaarten hebt verstuurd, kan je acht kaarten versturen. Dit gaat door tot de negenenveertig kaarten, waarbij je negen kaarten kan versturen. Vanaf dan neemt het aantal kaarten dat je kan sturen met één toe bij elke vijftig kaarten die je hebt verstuurd.

Extra features

Nu weten jullie hoe Postcrossing werkt. Echter is dit niet het enige wat Postcrossing biedt. Op de website van Postcrossing staan nog wat extra features. Je kan bijvoorbeeld allerlei statistieken zien over jouw activiteiten op Postcrossing. Hieronder zie je een aantal van de statistieken die je kan zien.

Een grafiek met je activiteit per maand
In deze grafiek zie je je activiteit per maand
Deze grafiek laat de verdeling van je kaarten over de verschillende landen zien
Deze grafiek laat de verdeling van je kaarten over de verschillende landen zien
Deze tabel laat het aantal kaarten per land zien en de gemiddelde reisduur van de kaarten
In deze tabel zie je het aantal kaarten per land en de gemiddelde reisduur van de kaarten. Deze tabel is nog veel langer dan dit.

Daarnaast kan je ook een wereldkaart zien waarop je ontvangen en verstuurde kaarten te zien zijn.

Een wereldkaart die de ontvangen en verstuurde kaarten laat zien
De rode lijntjes zijn de verzonden kaarten en de blauwe lijntjes zijn de ontvangen kaarten

Ook kan je een foto maken van de kaarten die je hebt verstuurd of ontvangen. Deze kaarten komen dan in een galerij terecht. Als je een kaart heel mooi vindt, kan je hem toevoegen aan je favoriete kaarten.

Mijn mooiste kaarten

Ik heb onderhand al heel veel kaarten gekregen en verstuurd, wel 123! Uit al deze kaarten heb ik een selectie gemaakt van de mooiste kaarten. Hier komen ze!

Mijn mooiste gekregen Postcrossing kaarten
Dit zijn mijn mooiste gekregen kaarten

De allermooiste kaart van deze selectie is de middelste kaart van de bovenste rij. De combinatievan de theekopjes en de gouden details vind ik prachtig. De eerste kaart van de middelste rij vind ik ook erg leuk. Voor wie het niet goed kan lezen, er staat ‘hallo’ in verschillende talen. Door de leuke poppetjes en de vrolijke kleuren tegen de witte achterkant, is het een hele moooie kaart. De andere kaarten uit deze selectie vind ik ook erg mooi.

Doe jij ook aan Postcrossing of lijkt het je wat om te gaan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.