Lifestyle

Hoe houd je jezelf gemotiveerd tijdens het studeren?

Iedereen herkent dit waarschijnlijk wel: halverwege het studiejaar kom je op zo’n moment dat je het zat bent. Je bent toe aan vakantie. Maar helaas moet je nog een aantal maanden hard studeren. Op zo’n moment is het heel lastig om jezelf te motiveren om door te gaan met studeren. Vandaag vertel ik jullie hoe ik mezelf gemotiveerd houd tijdens het studeren.

Realistische studieplanning

Ooit vertelde iemand mij dat het veel beter is om minder in je planning te zetten dan meer. Als je namelijk teveel in je planning zet ga je het sowieso niet halen en krijg je alleen maar stress, met als gevolg dat je minder uit je handen krijgt dan wanneer je minder in had gepland. Als je net wat minder inpland dan je denkt dat je zou redden, haal je eerder je planning én blijf je gemotiveerd. Je kan altijd later nog meer in je planning zetten als blijkt dat je tijd over hebt. Schuiven met je planning omdat je teveel in hebt gepland is daarentegen veel lastiger. Ook krijg je veel minder stress als je planning realistisch is, waardoor je hetgene wat in je planning staat ook beter kan doen.

Een meisje dat aan het studeren is op haar laptop. Naast haar ligt een boek met en pen en een kopje thee.
Bron: Pixabay

Werk in kortere blokken

Iemand adviseerde mij een keer om te studeren in blokken van 45 minuten en na elk blok 15 minuten pauze te houden. Sindsdien ben ik dit gaan proberen en het werkt heel goed voor mij. Mijn broertjes heb ik dit ook aangeleerd en ook voor hen blijkt dit goed te werken. Door in korte blokken te werken en na elk blok pauze te houden, blijf je geconcentreerd. Doordat je 45 minuten lang achterelkaar werkt zonder pauze te houden, word je ook minder snel afgeleid. Het heeft namelijk meer zin om korter heel geconcentreerd te werken dan heel lang met weinig concentratie. Ik kan mij 45 minuten lang goed concentreren, maar als ik langer bezig ben merk ik dat mijn concentratie minder wordt. Sommige mensen kunnen zich misschien langer of korter concentreren, dus je moet hierin jouw weg vinden. Doordat je geconcentreerder werkt, krijg je meer uit je handen en blijf je ook gemotiveerder.

Motiverende quote

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar mij helpt het erg goed. Ik schrijf in tijden dat ik het erg druk heb, op een krijtbordje dat op mijn bureau staat, een inspirerende quote. Op dit moment staat er simpelweg: “You can do it!”. Elke keer als ik hiernaar kijk, krijg ik net dat beetje extra motivatie om door te gaan. Door zo’n quote op te schrijven motiveer je jezelf.

Zwart krijtbordje op een wit bureau. Op het krijtbordje staat: You can do it!
Simpel, maar doeltreffend

Houd je einddoel voor ogen

Als je lang bezig bent met je studie, verlies je soms uit het oog waarvoor je het eigenlijk doet. Het helpt mij vaak om tegen mezelf te zeggen wat mijn einddoel van mijn studie is. Dit is bijvoorbeeld waar je wil werken na je studie of meer in het algemeen, wat je wil worden na je studie. Wat mij ook helpt, is om iets in de vakantie te hebben om naar uit te kijken. Dit jaar ga ik in de zomervakantie naar Zuid-Afrika. Ik heb hier heel erg zin in. Als ik even geen motivatie meer heb om te studeren, denk ik: nog vier maanden en dan ga je naar Zuid-Afrika. Dat motiveert mij erg. Dus houd voor ogen wat je wil worden na je studie of waar je wil komen te werken en plan iets leuks in de vakantie in om naar uit te kunnen kijken.

Beloon jezelf

Je kan jezelf natuurlijk niet voor elk klein dingetje gaan belonen. Ja als je heel veel geld hebt of heel veel geld wilt uitgeven, kan dat natuurlijk wel, maar dat is ook helemaal niet nodig. Als ik lastige vakken heb, zoals nu het laatste vak van mijn bachelor, dan spreek ik met mezelf af dat ik iets speciaals voor mezelf koop als ik dat vak gehaald heb. Dit is extrinsieke motivatie, dus de oorsprong van je motivatie komt van buitenaf, dus in dit geval van een cadeautje dat je voor jezelf koopt. De andere drie voorbeelden waren vormen van intrinsieke motivatie, dus motivatie die van binnenuit jezelf komt. Op de korte termijn, dus bijvoorbeeld per dag bekeken, kan je jezelf ook motiveren door bijvoorbeeld te zeggen: als ik vanochtend pagina 95 tot en met 200 aflees, mag ik vanmiddag van mezelf lang gaan sporten. Of: als ik vanmiddag dit paper af heb, mag ik vanavond op de bank die leuke film gaan kijken. Dit kan je ook goed helpen om die dag gemotiveerd te blijven.

Een groen, rood, paars en roze cadeautje met een strik gemaakt van een lintje erom heen.
Bron: Pixabay

Hoe houd jij jezelf gemotiveerd tijdens het studeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.