Lifestyle

Hoe begin je met piano spelen?

Een paar maanden geleden heb ik een piano gekocht. Ik was hiervoor eigenlijk helemaal niet muzikaal, beter gezegd zelfs amuzikaal. Tijdens de muziekles op de middelbare school playbackte ik tijdens het zingen of zong ik heel zacht en tijdens het muziek maken koos ik het makkelijkste instrument en zelfs dat mislukte vaak nog. Nee, gevoel voor ritme had ik niet. Ik vond muziekles ook één van de stomste lessen op school. Dit veranderde toen ik een keer ergens achter een vleugel mocht zitten. Ik pingelde wat op de piano. Het gaf me zo’n fijn gevoel dat ik erover nadacht om ook een piano te gaan kopen. Eerst dacht ik: laat ik er goed over nadenken en dan pas besluiten. Maar ik wilde het zo graag, dat ik gelijk de volgende dag naar een muziekwinkel ging en een piano kocht. In dit artikel laat ik je zien hoe je kan beginnen met piano spelen.

Mijn piano

De digitale piano die ik heb is de KAWAI ES-110. Dit is, naar mijn mening, een goede piano voor beginners, omdat alles erop en eraan zit wat je als beginner nodig hebt en hij is ook niet al te duur. Ik had hem voor ongeveer €700,-. Ik heb gekozen voor een digitale piano, omdat dit mij wat vriendelijker leek tegenover mijn buren. Je kan het volume van de piano namelijk hoger of lager zetten. Ook kan je er een koptelefoon in doen. In het begin ga je namelijk de hele tijd dezelfde stukjes oefenen. Een paar keer vinden je familieleden het leuk, maar op den duur worden ze het zat. Om te voorkomen dat je dan moet stoppen met spelen, kan je een koptelefoon in doen. Dit is voor jezelf ook fijner, want dan horen anderen niet wanneer jij fouten maakt. Investeer wel in een goede koptelefoon, want anders komt het geluid wat je hoort door je koptelefoon niet overeen met geluid wat de piano echt maakt en zo kan je dus niet goed oefenen.

Mijn witte piano in de woonkamer
Mijn piano

Pianokruk

Bij een piano hoort natuurlijk een pianokruk. Een pianokruk is niet goedkoper. Die van mij was ongeveer €90,-. Je zou denken: waarom zit je niet gewoon op een stoel? Dit werkt voor mij en voor vele andere pianisten niet fijn omdat je als je piano speelt (later als je het beter kan) de hele breedte van de piano nodig hebt. Je moet dus een beetje heen en weer kunnen schuiven op je kruk. Een stoel heeft een te smal zitvlak hiervoor. Daarnaast is een pianokruk ook gemaakt om op piano te spelen, waardoor een pianokruk dus ook fijner zit als je speelt dan een gewone stoel. Ik heb gekozen voor deze pianokruk van Roland met opbergruimte (ik heb de witte variant). In de opbergruimte onder het kussen berg ik mijn boek met bladmuziek op, losse accessoires zoals kabeltjes en de gebruiksaanwijzing. Zo heb je alles wat je nodig hebt binnen handbereik.

SimplyPiano

Na de grote uitgave aan de piano en de pianokruk vond ik het te duur om gelijk al pianolessen te nemen. Ik wilde eerst mezelf zoveel mogelijk leren en pas wanneer ik zelf niet meer verder kom, pas piano lessen te nemen. Na uitgebreid research te hebben gedaan naar piano apps, kwam ik uit op SimplyPiano. Dit is een betaalde app. Voor een halfjaar betaalde ik €47,99. Dit is niet goedkoop, maar je krijgt wel echt waar voor je geld. Wanneer je kiest voor jaarbetaling, betaal je een lager bedrag per maand. Dit filmpje van JoyTunes laat zien hoe SimplyPiano werkt. Ik vind het een hele fijne app, omdat je direct feedback krijgt wanneer je iets fout doet. Ook laat de app je net zolang oefenen totdat je iets onder de knie hebt. Je kan namelijk pas door naar een volgende stap in de training of naar een volgende training als je minder dan een x aantal fouten hebt gemaakt. Soms werkt dit frustrerend, maar ik probeer dan in mijn achterhoofd te houden dat ik alleen maar beter word door veel te oefenen. Wat ook fijn is aan SimplyPiano is dat je verschillende muziekgenres leert. Ik heb onder andere al klassieke muziek geleerd, rock en jazz muziek.

Oefen veel

Zelf oefen ik elke dag. Soms oefen ik een uur, maar in ieder geval altijd een halfuur. Door elke dag te oefenen word je vanzelf beter. Doordat ik piano spelen zo leuk vind, vind ik het ook niet erg om veel te oefenen.

Koop een boek met bladmuziek

Een tijdje geleden kocht ik een boek met bladmuziek. Ik koos voor het boek ‘101 Top Hits’ van Really Easy Piano. Dit boek heb ik gekozen omdat er in dit boek allemaal bekende nummers staan zoals ‘A-Team’ van Ed Sheeran, ‘Eye of the Tiger’ van Survivor, maar ook muziek van Robby Williams en ABBA. Deze nummers zijn nu nog net iets te moeilijk voor, maar het boek vormt wel een goede motivatie om door te gaan met oefenen. Wanneer ik namelijk nog net iets meer oefen, kan ik deze nummers wel spelen.

Bladmuziek ligt schuin op de pianotoetsen
Bron: Pexels

Speel jij een muziekinstrument?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.