Lifestyle

Alles wat je nog niet wist over… de yogavorm Yin yoga

Zoals jullie weten doe ik yoga. Vooral op de yogavorm Yin yoga ben ik gek. Ik ontspan er goed door, ik word er flexibeler van en ik heb minder last van lichamelijke klachten. Voordat ik begon met Yin yoga wist ik er nog vrij weinig van. Ik kan me daarom voorstellen dat jullie er ook nog niet zoveel van weten. Daarom vertel ik jullie vandaag alles wat je nog niet wist over de yogavorm Yin Yoga

Vrouwen die aan yoga doen
Bron: Pixabay

De oorsprong

De yogavorm Yin yoga is in Nederland bekend door de Amerikaanse man Paul Grilley. Maar voor die tijd werden de elementen die kenmerkend zijn voor Yin yoga al eeuwenlang beoefend in Taiwan in China in Daoist Yoga. De Yin yoga zoals wij het net nu kennen is in de jaren ’70 ontwikkeld door Paulie Zink. Hij is een Taoist yoga docent en ook een expert in vechtsport.

Belangrijkste kenmerken

Yin Yoga is de tegenhanger van Yang Yoga. Yang is actief, terwijl Yin passief is. Bij Yang yoga richt je je op het ontwikkelen van kracht, uithoudingsvermogen en balans. Yin yoga richt zich op het opheffen van energieblokkades in je lichaam, het stimuleren van groei en het verbeteren van de circulatie. De focus ligt bij Yin Yoga dus naar binnen toe, op jezelf. Heel belangrijk bij Yin yoga is ontspanning. Door de houdingen die je tijdens Yin yoga doet stimuleer je het bindweefsel dat rond je spieren, botten en gewrichten ligt. Door de yogavorm Yin Yoga wordt dit bindweefsel sterker, wordt je elastischer en laat je het beter doorstromen. Hierdoor krijg je dus meer ruimte en flexibiliteit in je lichaam.

Het verloop van een Yin yoga les

Omdat ontspanning zo belangrijk is bij Yin yoga, ligt het tempo van de les laag. De les begint met een ontspanningsoefening die je met je ogen dicht doet. Na ongeveer tien minuten, gaan we verder met het maken van langzame, rustige bewegingen met je armen en je bovenlichaam met daarbij aandacht voor je ademhaling. Ook dit doen we ongeveer tien minuten. Vervolgens beginnen we met de eerste assana (houding). Anders dan bij Yang yoga, hou je bij Yin yoga de houdingen langer aan, namelijk zo’n drie tot vijf minuten. Dit is omdat bij de yogavorm Yin yoga de focus niet ligt op het stretchen van je spieren, maar op het bindweefsel in je lichaam. Dit bindweefsel heeft namelijk tijd nodig om aangesproken te worden en te rekken. De les wordt afgesloten door de laatste tien minuten een ontspanningsoefening liggend op je matje te doen.

Iemand die in een assana zit
Bron: Pixabay

Waarom Yin Yoga goed voor je is

Allereerst is de yogavorm yin yoga goed voor je omdat je er soepel bindweefsel door krijgt. Bij Yin yoga richt je je namelijk op het maken van ruimte in je gewrichten en in je bindweefsel. Daarnaast zorgt Yin yoga voor een goede doorstroming van prana (levensenergie) door het lichaam. Deze levensenergie heeft een positief effect op je gezondheid. Prana is namelijk goed voor je immuunsyseem, je organen en je emotionele gesteldheid. Ook ontspan je door Yin yoga en wordt je bewuster van je eigen gedachten en gevoelens. Yin yoga is namelijk een meditatieve vorm van yoga. Tijdens een Yin yoga les wordt je uitgenodigd om naar binnen in je lichaam te keren en zo jezelf van dichtbij te bekijken. Ook leer je door Yin Yoga te accepteren wie je bent. Bovendien leer je goed luisteren naar je lichaam.V

Voor wie geschikt

Ik vind dat Yin yoga voor iedereen geschikt is en dat iedereen er baat bij kan hebben. Yin yoga kan namelijk helend werken voor mensen waarbij de balans tussen Yin en Yang kwijt is. Ook kunnen mensen die stug bindweefsel hebben baat hebben bij Yin joga. Bovendien is Yin yoga goed geschikt voor mensen die graag soepeler willen worden. Ik kan uit ervaring spreken dat je dit echt wordt door Yin yoga. Daarnaast kan Yin yoga je ook op emotioneel en psychisch vlak helpen. Tijdens de verschillende houdingen heb je namelijk de ruimte en tijd om stil te staan bij je gevoelens en gedachten. Je houdt de houdingen namelijk voor langere tijd aan. Meestal doe ik de houdingen zelfs met mijn ogen dicht zodat ik nog beter bij mezelf kan stilstaan. Vooral dit element van Yin yoga vind ik heel fijn.

Probeer het uit!

Ik denk dat de beste manier om Yin yoga te leren kennen, uitproberen is. Zoek een sportschool of een yogacentrum bij jou in de buurt en probeer een les uit. Zo kom je erachter wat Yin yoga precies inhoudt en of het wat voor jou is.

Een boedabeeld. Dit staat voor mij voor de rust die je krijgt door de yogavorm Yin Yoga
Bron: Pixabay

Heb jij weleens Yin yoga gedaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.