Lifestyle

5 krachten van introverte mensen

Deze week is het in Amerika de Introverts Week, ofwel de week van de introverte mensen. Zelf ben ik ook introvert. In de samenleving worden introverte mensen vaak verkeerd begrepen. Introverte mensen kunnen overkomen als onbeleefd, afstandelijk of onvriendelijk. Extrovert zijn wordt vaak ook als beter gezien dan introvert zijn, terwijl allebei zijn eigen krachten heeft. Vandaag vertel ik jullie over 5 krachten van introverte mensen.

1. Oog voor detail

Introverte mensen hebben oog voor detail. Dit komt doordat introverte mensen goed en veel observeren. Dit punt is zeker van toepassing op mij, want ik zie echt elk klein dingetje. Toen ons huis geschilderd werd, moest ik controleren of er minder goede plekjes waren. Ik denk dat de schilders niet blij met mij waren, want ik zie elk mini plekje.

Een tafel vol bloemen, laptop, scharen en andere spullen om boeketten mee te maken
Bron: Pixabay

2. Goed kunnen luisteren

Ook zijn introverte mensen geïnteresseerder in wat andere mensen zeggen dan in wat ze zelf te zeggen hebben. Hierdoor luisteren ze heel aandachtig als iemand praat. Naast dat ze horen wat je zegt, stellen ze ook vragen, kijken ze je recht in je ogen aan en onderbreken je niet in je verhaal. Ook praten introverte mensen minder vaak dan dat ze luisteren. Daarom worden ze vaak als stil gezien. Maar juist doordat ze minder praten dan dat ze luisteren, zijn ze goede gesprekspartners voor een diepgaand gesprek.

3. Creativiteit

Introverte mensen zijn vaak creatief. Dit komt mede doordat introverte mensen beter gedijen bij het in zichzelf zijn. Het creatieve proces ontstaat ook van binnenuit. Er zijn twee versies van creativiteit: de extraverte versie en de intraverte versie (Dannar, 2016). De introverte versie van creativiteit komt vooral uit herinneringen, onderwijs en ervaringen uit het verleden. Dit wordt aangevuld met kennis uit bibliotheken en kennis van bijvoorbeeld het internet. Bovendien zijn veel van de activiteiten die geassocieerd zijn met creativiteit ook activiteiten die introverte mensen graag doen. Dit zijn namelijk activiteiten die je vooral in je eentje doet, zoals dagdromen, fantaseren, mediteren, verbeelden, observeren, reflecteren, tekenen, lezen en schrijven (Helgoe, 2008).

Kleurpotloden mooi in een cirkel gelegd
Bron: Pixabay

4. Voorzichtiger en minder risicovol

Ook zijn introverte mensen voorzichtiger en minder risicovol dan extraverte mensen. Dit kan je zien als een negatief punt, omdat je soms in het leven ook risico moet nemen om verder te komen. Maar ik zie dit vooral als een sterk punt, omdat introverte mensen beter nadenken voordat ze een beslissing nemen. Ze wegen hun beslissingen beter af en zijn daardoor voorzichtiger. Ook nemen ze minder snel risico.

5. Opladen in het weekend

Waar extraverte mensen hun weekend vaak vol plannen met afspraken met vrienden, feestjes en andere activiteiten, gebruiken introverte mensen het weekend liever om uit te rusten en op te laden voor de volgende week. Doordat introverte mensen in het weekend minder activiteiten ondernemen, vaker feestjes of afspraken. Hierdoor worden introverte mensen soms als asociaal of saai gezien, terwijl ze gewoon wat meer tijd voor zichzelf nodig hebben. Daarnaast nemen introverte mensen sneller tijd voor zichzelf.

Een meisje dat op een rode bank een rood boek aan het lezen is
Bron: Pixabay

Ben jij introvert en wat is volgens jou de kracht van introvert zijn?

Referenties

Dannar, P. (2016). If You Want Creativity in Your Organizations, Seek Out the Introvert. Journal of Leadership Studies,10(1), 40-41.

Helgoe , L. ( 2008 ). Introvert power . Naperville, IL : Sourcebooks .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.