Honden

Voorkomen dat je hond dingen van straat eet

Regelmatig gebeurt het dat Puck dingen van straat eet. Soms gebeurt het maanden niet, maar de laatste weken doet ze het weer vaak. Meestal gaat het goed en wordt ze er niet ziek van, maar gisteren hadden we een spugend hondje. Wat het precies was wat ze van straat heeft gegeten, weten we niet, want het gebeurt vaak zo snel dat je het amper door hebt. Een ziek hondje wil niemand. Daarom geef ik jullie vandaag tips hoe je kan voorkomen dat je hond dingen van straat eet. Ik ben geen dierenspecialist, dus ik geef de tips puur vanuit mijn eigen ervaring als hondenbezitter.

Puck die in de tuin op de tuintafel zit
Als de baas van huis is, zit de hond op tafel

Achterhaal de onderliggende oorzaak

De eerste stap om te voorkomen dat je hond dingen van straat eet, is om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Toen Puck nog een puppy was, at ze dingen van straat omdat ze behoefte had aan knauwen. Ze at buiten namelijk vaak takjes, terwijl ze binnen op stoelpoten ging knabbelen. Onze oplossing daarvoor was een knauwstaafje met houtsmaak en houtgeur. Door dit staafje had Puck het idee dat ze op een takje knaagde met als gevolg dat ze buiten minder takjes ging eten en binnen minder op stoelpoten ging knagen. Een bijkomend voordeel van deze knauwstaafjes is dat het staafje de bek reinigt en zorgt voor een goede mondhygiëne. Het kan ook zijn dat je hondje dingen van straat eet omdat hij of zij bepaalde voedingsstoffen tekort komt. Stel je hond komt eiwit tekort. Hij of zij loopt op straat en ziet poep van een andere hond. Na kort snuffelen ruikt je hond dat er in de poep van die hond eiwit ziet. Voor je het weet heeft je hond de poep al opgegeten. Proberen om de poep uit de bek van je hond halen heeft geen zin, want de hond (mijn hond in ieder geval) heeft de poep zo op en dit resulteert alleen maar in vieze handen (ik spreek helaas uit ervaring).

Wees streng

Als je de onderliggende oorzaak hebt achterhaald, is het zaak om streng op te treden als je hond iets van straat eet. Word boos als je hond dit doet. Ik zeg altijd op strenge toon: ‘Niet meer doen, Puck!’ ‘Stout!’. Wat je zegt maakt niet heel veel uit, het gaat vooral om de toon. Wees streng. Wat ik ook vaak doe is een paar kleine rukken aan de riem geven, zodat Puck ook ‘voelt’ dat ze iets fout heeft gedaan. Pijn doe ik haar uiteraard niet, maar door even kort aan de riem te trekken, merkt ze wel: hé, dit mag niet wat ik net deed. Wat wel belangrijk is, is om direct nadat je hond iets van straat heeft gegeten te straffen. Als je later straft, kan het zo zijn dat je hond niet meer goed weet waarvoor je hem of haar straft. Dus zowel de strenge toon als het juiste moment van straffen zijn belangrijk om te voorkomen dat je hond dingen van straat eet.

Puck genietend in de tuin. Ze ligt op de stenen in de zon met haar tong uit haar bek
Puck genietend in de tuin

Van ziek worden leert je hond niks

Sommige mensen denken dat je hond het eten van straat vanzelf wel afleert als hij of zij ziek wordt. Honden zijn slim, maar ze hebben echt niet door waarvan ze ziek zijn geworden. Jij als baas moet ervoor waken dat je hond geen dingen van straat eet, want van ziek worden leert je hond niks.

Houd je hond goed in de gaten tijdens het uitlaten

Verder is het van belang om je hond goed in de gaten te houden tijdens het uitlaten. Dit is altijd belangrijk en ook prettiger voor je hond denk ik. Puck maakt tijdens het uitlaten regelmatig oogcontact of vraagt om een knuffel. Mijn hart smelt elke keer weer als ze vraagt om een knuffel. Als je goed naar je hond kijkt tijdens het uitlaten, kan je op tijd signaleren als je hond iets van straat wil eten. Dan kan je misschien voorkomen dat je hond dingen van straat eet door je hond op tijd weg te trekken. Belangrijk hierbij is wel dat je dan alsnog straft. Je hond heeft dan wel niks gegeten van straat, maar hij of zij probeerde het wel en dat mag ook niet. Dus wees streng en straf op het juiste moment.

Puck liggend voor de open haard op haar kussen. Ze slaapt met haar knuffel tussen haar pootjes
Wat is Puck hier toch schattig, hè

Hoe voorkom jij dat je hond dingen van straat eet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.