Honden

Hoe kies je de juiste halsband, tuigje of riem?

Puck is onze eerste hond. Wij hadden toen we Puck kregen dus nog helemaal geen ervaring met honden. Door schade en schande zijn wij wijzer geworden. Toen wij voor het eerst in de dierenwinkel kwamen werden wij overweldigd door de grote hoeveelheid riemen, halsbanden en tuigjes. Vandaag vertel ik jullie hoe je hierin de juiste keuze maakt.

Halsband of tuigje?

Allereerst kan je de keuze maken tussen een halsband of een tuigje. Dit hangt van je persoonlijke voorkeur af. Mijn moeder gebruikt bijvoorbeeld het liefst de halsband omdat zij dit ‘s ochtends vroeg snel bij Puck om kan doen. Een tuigje omdoen is namelijk iets ingewikkelder, omdat je die wel op de juiste manier om moet doen. Ik gebruik zelf liever een tuigje, omdat ik bij een halsband het idee heb dat ik aan Pucks nek trek en dit lijkt me voor haar niet fijn. Ook als ik met Puck fiets (Puck rent dan naast mijn fiets), gebruik ik om die reden ook een tuigje. Om de juiste maat van de halsband of het tuigje te bepalen is het verstandig om naar de dierenwinkel te gaan. Zij kunnen de halsband of het tuigje dan bij je hond passen en je adviseren over de maat. Het tuigje dat wij hebben is van het merk Rogz. Van dit merk hebben we ook een halsband.

Puck die het rode tuigje van het merk Rogz draagt
Het tuigje van het merk Rogz
Puck die mijn hand aan het opeten is terwijl ik een foto probeerde te maken van haar halsband
Terwijl Puck mijn hand aan het opeten was, probeerde ik een foto van haar halsband van het merk Rogz te maken

We hebben nog een tweede halsband, namelijk van het merk Poppy + Ted. Dit is een Engels merk dat handgemaakte riemen en halsbanden maakt. De riemen en halsbanden die zij verkopen zijn erg leuk, omdat ze hele leuke printjes hebben. De halsband en riem die wij hebben heeft een walvissenprint. De sluiting van de halsband is rosékleurig. Dit kleurt heel mooi bij Pucks vacht.

De halsband van Poppy + Ted. Hier zie je goed hoe mooi de rosékleurige sluiting bij Pucks vacht kleurt
De halsband van het merk Poppy + Ted. Hier zie je goed hoe mooi de rosékleurige sluiting bij Pucks vacht kleurt

Lange of korte riem?

Wanneer je een halsband of tuigje hebt gekocht, ben je er nog niet. Je hebt ook een riem nodig. Er zijn verschillende soorten riemen, die je elk op een ander moment kan gebruiken. Wij hebben drie riemen. Allereerst hebben we een 1 meter lange riem ook van het merk Poppy + Ted. Ik ben eigenlijk de enige die deze riem gebruikt, waarschijnlijk omdat mijn broertjes hem vanwege het printje te vrouwelijk vinden, wat ik ook wel snap haha. Ik vind deze riem zo fijn, omdat hij lekker in je hand ligt. Hij is wat steviger, maar aan de andere kant ook weer zachter dan de rode riem van het merk Rogz. De riem is van goede kwaliteit gemaakt. Ook vind ik de riem met de bijpassende halsband zo mooi bij Puck staan. Een ander voordeel van deze riem is dat hij kort is, namelijk 1 meter. Dit is fijn op drukke plekken waar je je hond dicht bij je wilt houden.

Puck met de halsband en de riem van het merk Poppy + Ted.
Hier zie je goed hoe kort de riem van het merk Poppy + Ted is. Wat staat het leuk bij Puck, hè.

De riem die mijn moeder en broertjes meestal gebruiken is de rode riem van het merk Rogz. Deze riem is 1,4 meter lang. Hierdoor heeft Puck net wat meer ‘speelruimte’ als je buiten met haar loopt. Ze kan zo lekker aan struiken snuffelen en andere honden begroeten, maar je hebt haar toch bij je in de buurt.

Puck met de wat langere rode riem van het merk Rogz
De wat langere riem van het merk Rogz

Soms loop je in een gebied waar je hond los mag, maar heb je dit liever niet, bijvoorbeeld omdat er veel grote honden zijn. In zo’n geval pak ik de 5-meter riem van de Blokker. Dit is een oprolbare hondenriem. Hij kan uitgerold worden tot maximaal 5 meter. Je kan hem loslaten, zodat de lijn elke keer als je hond dichter bij je komt weer inrolt, maar je kan hem ook vastklikken op bijvoorbeeld de helft, zodat de lijn niet kan inrollen. Dit is handig als je bijvoorbeeld de weg moet oversteken en je niet wilt dat je hond op 5 meter afstand van jou loopt.

Puck die op een afstandje van mij staat. Hier zie je goed hoe lang de oprolbare riem is.
Hier zie je goed hoe lang de oprolbare riem van Blokker is

Gebruik jij het liefst een tuigje of een halsband? En heb je een korte of een lange riem voor je hond?

Eén reactie

  • Margreet

    De vijf meter lijn garandeert alleen niet dat je hond schoon blijft bij een lekkere wandeling! Gegarandeerde pret door die vijf meter vrijheid. En als je dan toch al vies bent kan je net zo goed lekker los rennen door de modder @ zondagmiddaguitlatenendaarnainbad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.