Honden

Hoe houd je je hond op ideaal gewicht?

Toen onze hond Puck nog een puppy was, was ze altijd aan de magere kant. Sinds de sterilisatie is ze echter aangekomen. Niet heel veel, maar we hebben liever dat ze een pondje lichter is. In het begin vonden wij, en soms nog steeds, het erg lastig om te bepalen hoe we onze hond, op een gezonde manier, konden laten afvallen. Nu we een tijdje bezig zijn, weten we ondertussen steeds beter wat wel en niet werkt. Dit is wat werkt voor onze hond. Voor elke hond kan het natuurlijk anders zijn. Vandaag vertel ik jullie meer over hoe je je hond op ideaal gewicht houdt.

Achterhaal wat het ideale gewicht is

Om te weten hoe je je hond op ideaal gewicht houdt, is het natuurlijk eerst nodig om te weten wat het ideale gewicht van je hond is. Het beste is om hiervoor naar je dierenarts te gaan. De dierenarts of de dierenassistente kan je hond wegen, voelen of de ribben te voelen zijn of dat er veel vet overheen zit en je dan een indicatie geven van een goed gewicht voor je hond. De dierenwinkel kan dit misschien ook aangeven, maar het beste is denk ik om hiervoor naar je dierenarts te gaan.

Aanpassingen aan het voer voor een ideaal gewicht

Kleinere hoeveelheid

Oké, nu weet je wat het ideale gewicht van je hond is. Om je hond op ideaal gewicht te houden, is de eerste stap vaak om aanpassingen aan het voer te doen. Wij hebben de hoeveelheid voer die Puck krijgt verminderd. Om te weten hoeveel voer Puck nodig heeft, hebben we de verpakking van het voer aangehouden. Hierop staat namelijk een tabel met het aantal gram voer dat je hond per gewichtsklasse moet krijgen. Toen Puck nog een puppy was, gooide we gewoon op gevoel wat voer in een bakje. Nu wegen we per keer af hoeveel gram voer Puck mag.

Dit eten mag Puck sowieso niet, haha. Puck zat puur voor de foto aan tafel. Normaal mag dat natuurlijk niet.

Ander voer

Omdat Puck maar een pondje hoeft af te vallen, was het bij ons voldoende om de hoeveelheid voer te verminderen en beter in de gaten te houden hoeveel we haar geven. Maar als je hond meer moet afvallen kan het verstandig zijn om ander voer (dieetvoer) voor je hond te kopen, zoals caloriearm voer. Want als je je hond gewoon minder voer geeft, kan het zijn dat je hond bepaalde voedingsstoffen tekort gaatkomen. Daardoor kan je hond veel gaan bedelen of zelfs agressief worden. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom kan speciaal voer dat is gemaakt om je hond te laten afvallen een oplossing zijn. Dit speciale voer bestaat uit eiwitten die makkelijk verteerbaar zijn en die zorgen voor de nodige energie. Echter bevat dit voer minder calorieën. Vaak bevat dit voer ook meer vezels zodat je hond een meer voldaan gevoel krijgt na de maaltijd.

Minder snacks

Oké, dit is zeker een open deur: om je hond op ideaal gewicht te houden is het slim om je hond minder snacks te geven. Breng de snacks die je geeft in mindering op de hoeveelheid voer die je hond die dag krijgt. Omdat Puck eerst zo mager was, gaven wij haar soms wel twee snacks per dag. Nu Puck een beetje moet afvallen, hebben wij dit teruggebracht naar maximaal één snack per dag. Ook letten we beter op wat voor snacks ze krijgt. Elke dag een dentastick is niet goed voor je hond. Daarom gaan we nu vaker voor dierlijke producten (let op: ook dierlijke producten kunnen vet zijn!) en snacks waar Puck langer mee bezig is, zoals kauwsticks, zodat we de snack halverwege kunnen afpakken.

Om Puck op een ideaal gewicht te houden geven we haar vaak kauwsnacks, zoals ze hier ook aan het eten is op de mat.
Puck ligt lekker te knauwen op een bot

Meer beweging

Als je zelf wilt afvallen, pas je niet alleen je eten aan, maar ga je ook meer sporten of op een andere manier bewegen. Bij honden werkt dit ook zo. Ook honden hebben voldoende beweging nodig. Gelukkig vinden de meeste honden het leuk om naar buiten te gaan. Het is wel belangrijk om dit rustig op te bouwen. Je moet niet in één keer hele lange wandelingen gaan maken. Je kan beter eerst beginnen met meerdere korte wandelingen. Ik vind het leuk om Puck te laten rennen naast mijn fiets. Puck vindt dit (meestal wel, haha) ook leuk. Let er wel op dat je dit niet tijdens warm weer doet (niet warmer dan 20 graden) en dat je niet te snel fietst, want anders worden de gewrichten van je hond teveel belast.

Met Puck in het bos
Met Puck in het bos

Weeg je hond regelmatig

Om goed in de gaten te houden of je op de juiste weg zit, is het belangrijk om je hond regelmatig te wegen. Weeg je hond bijvoorbeeld één keer per week. Dit kan je thuis doen, door samen met je hond op de weegschaal te gaan staan. Maar het is makkelijker om je hond in de dierenwinkel of bij de dierenarts te wegen. Daar heb je namelijk speciale weegschalen voor dieren waarop je hond zelf kan staan. Zo weet je beter het precieze gewicht van je hond. Weeg je hond wel elke keer op dezelfde weegschaal, want er zitten vaak kleine verschillen tussen weegschalen. Aangezien onze hond, relatief gezien, maar weinig hoeft af te vallen, kunnen kleine verschillen voor een vertekend beeld zorgen.

Bij twijfels: ga naar je dierenarts

Ik ben natuurlijk geen expert op het gebied van honden. Dit zijn puur dingen die ik uit mijn eigen ervaring heb geleerd. Als je twijfelt of je het op de juiste manier aanpakt, ga dan naar je dierenarts. Ook de dierenwinkel kan je vaak handige tips geven.

Twee hondjes in kleding die een hondje wegen
Bron: Pixabay

Hoe houd jij je hond op ideaal gewicht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.