Creatief

Knutselen met theezakjes: schilderijtje maken

Heel wat jaren geleden begon ik met het sparen van theezakjes. Elke keer als ik thee dronk, bewaarde ik de zakjes ervan. Onderhand heb ik een hele voorraad met theezakjes in verschillende kleuren en soorten en van verschillende merken. Met theezakjes kan je een heleboel leuke dingen doen. Vandaag laat ik jullie stap voor stap zien hoe je met theezakjes een schilderijtje kan maken.

Het schilderijtje met theezakjes dat we vandaag gaan maken
Het schilderijtje met theezakjes dat we vandaag gaan maken

Wat heb je nodig?

Om de theezakjes te maken heb je de volgende dingen nodig:

  • Theezakjes (logisch!)
  • Schildersdoek (bijv. deze van de Action)
  • Houten letters (bijv. deze van de Action)
  • Lijm
  • Schaar
  • Vernis (bijv. deze van de Action)
  • Grote platte kwast (bijv. deze van de Action)
De benodigdheden voor het schilderijtje met theezakjes: lijm, vernis, schaar, schildersdoek, houten letters, kwast en theezakjes
Benodigdheden voor het schilderijtje met theezakjes

Stap 1: zoek de theezakjes uit

Allereerst zoek je uit hoeveel theezakjes je nodig hebt. Dit verschilt per maat canvas. Voor mijn schildersdoek (25 x 25 cm), had ik 20 theezakjes nodig. Tel van tevoren dus even uit hoeveel jij er voor jouw schildersdoek nodig hebt. Waarschijnlijk kom je net als ik niet precies uit. Bij mij waren 16 theezakjes te weinig, maar 20 weer teveel. Oplossing: gebruik halve theezakjes. Je kan ervoor kiezen om alleen aan bijvoorbeeld de linkerkant halve theezakjes te gebruiken, maar je kan dit ook aan beide kanten doen. Dit vind ik er zelf wat mooier uitzien. Als je hebt geteld hoeveel theezakjes je nodig hebt, kan je uitzoeken welke zakjes je wilt gebruiken. Het is leuk om verschillende kleuren en verschillende soorten te gebruiken. Een schilderijtje met alleen maar zakjes van groene thee ziet er wat saaier uit dan een schilderijtje met allemaal verschillende zakjes.

De theezakjes die ik ga gebruiken neergelegd over het schildersdoek
De theezakjes die ik ga gebruiken

Stap 2: knip de theezakjes op maat

Vervolgens ga je de theezakjes op maat knippen. Dit is heel simpel. Eerst vouw je het theezakje helemaal uit. Doe dit wel voorzichtig, want anders scheuren de witte randjes! Daarna knip je de achterkant en het bovenste randje eraf. Je houdt dan alleen de voorkant met de witte randjes aan de zijkant over. Die witte randjes kan je er eventueel ook afknippen, maar ik vond dat er wel leuk uitzien. Het is dus maar net wat jij mooi vindt.

Acht op maat geknipte theezakjes
Zo zien de op maat geknipte theezakjes eruit

Stap 3: bepaal hoe je de theezakjes wilt neerleggen

Daarna ga je bepalen hoe je de theezakjes wilt gaan neerleggen. Als je dit gedaan hebt, knip je theezakjes die je voor de helft wilt gebruiken door het midden. Dit kan je ook doen als je de theezakjes al hebt opgeplakt. In plaats van afknippen, kan je de theezakjes aan de zijkant en eventueel aan de bovenkant ook doorvouwen naar de achterkant en dan vastplakken. Dit ziet er wat netter uit dan afknippen.

De theezakjes neergelegd op het schildersdoek
Zo leg ik mijn theezakjes neer

Stap 4: plak de theezakjes op het schildersdoek

Nu ben je aangekomen bij het plakken van de theezakjes op het schildersdoek. Soms zal je de theezakjes een klein beetje moeten laten overlappen zodat het goed past, maar dat is niet erg. Plak de theezakjes in een rechte lijn onder en naast elkaar, want het zou zonde zijn als dit schuin gaat.

De theezakjes op het schilderij geplakt. De theezakjes aan de zijkanten en aan de bovenkant zijn naar de achterkant omgebogen en vastgeplakt.
De theezakjes op het schilderij geplakt. De theezakjes aan de zijkanten en aan de bovenkant zijn naar de achterkant omgebogen en vastgeplakt.

Stap 5: breng een laag vernis aan

Vervolgens breng je een laag vernis aan over het hele schilderij. Dit doe je met de grote platte kwast. Doe dit niet te dik, want anders zie je de theezakjes niet meer goed. Maar te dun is ook niet goed, want de laag vernis dient ter bescherming en ter afwerking. Als er erge kreukels inzitten, kan je er voorzichtig met een liniaal overstrijken om de kreukels er zo uit te duwen.

Het schilderijtje nadat de laag vernis erop is gesmeerd
Het schilderijtje nadat de laag vernis erop is gesmeerd

Stap 6: maak met de houten letters een quote

Tenslotte zoek je op internet een leuke quote op. Het is leuk als de quote wat met thee te maken heeft, maar dat hoeft natuurlijk niet. Leg de letters eerst even op het schilderijtje neer om te kijken of de quote wel past. Als je tevreden bent over de verdeling van de letters, kan je de letters met lijm gaan vastplakken op het schilderijtje.

Klaar!

Nu is je schilderijtje klaar en kan je hem ergens gaan neerzetten of ophangen.

Het eindresultaat van het schilderijtje
Het eindresultaat

Wat vind jij leuk om met theezakjes te knutselen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.