Creatief

DIY botanische room decoration

Afgelopen vrijdag liep ik in de Action. Ik snuffelde bij de woonspullen om te kijken of er nog wat leuks voor in mijn kamer was. Voordat ik daar überhaupt voor kon kijken, viel mijn oog al op iets anders, namelijk hele leuke decoratiestof. Er waren verschillende soorten, maar ik koos voor de plantenprint. Vandaag laat ik jullie stap voor stap zien hoe je hiermee een leuke, maar simpele botanische room decoration kan maken.

De botanische room decoration die we vandaag gaan maken
De botanische room decoration die we vandaag gaan maken

Wat heb je nodig?

  • Decoratiestof (de prijs weet ik helaas niet meer, want ik ben het bonnetje kwijt, maar volgens mij was het rond de €1,50)
  • Lijm. Ik gebruikte deze van de Action, omdat dit een soort multifunctionele lijm is die je voor zowel papier, karton, hout, keramiek, gips, leer, plastic en textiel kan gebruiken
  • Een snijmat of iets anders waarmee jij je werkvlak beschermt
  • Permanente makers
  • Schaar
  • Schildersdoek (bijv. deze van de Action)
De benodigdheden voor de botanische room decoration: decoratiestof, schaar, permanente markers, lijm, schildersdoek, snijmat.
Benodigdheden voor de botanische room decoration

Stap 1: knip de decoratiestof op maat

Allereerst knip je de decoratiestof op de maat van je schildersdoek. De stof moet niet precies op maat zijn, maar moet wat groter zijn dan je schildersdoek. Je vouwt de overtollige stof namelijk naar achteren. Je hebt minstens een centimeter extra stof aan elke rand nodig. Minder wordt erg krap, maar meer kan altijd en is alleen maar prettiger. Je vouwt de randen toch om naar achteren, dus heel netjes hoef je het niet te knippen. Ik heb gewoon het begin van de rol genomen, maar je kan ook een bepaald stukje van de stof kiezen als je dat een mooie print vindt. Speel dus een beetje met de stof om te kijken welk stukje van de stof het mooiste uitkomt op je schildersdoek.

Zoals je ziet heb ik de stof aan de zijkant ruim om het schildersdoek afgekinpt

Stap 2: controleer de print van de stof

Daarna leg je je schildersdoek op de achterkant van de stof. Controleer voordat je de stof omvouwt en vastplakt goed of de print recht ligt en of je tevreden bent met het stukje print wat te zien is op het schildersdoek.

Het schildersdoek ligt op de stof
Zo ligt mijn schildersdoek goed in het midden en goed zoals ik de print wil

Stap 3: lijm de stof aan de achterkant vast

Als je dit gecontroleerd hebt, kan je de stof naar achteren om gaan vouwen en vastplakken. Let op: je doet geen lijm op de voorkant van het schildersdoek, alleen op de achterkant. Zorg dus dat je de stof goed strak naar achteren trekt. Ik vouwde eerst de zijkanten naar achteren. Toen deze goed vastgeplakt waren, vouwde ik ook de boven- en onderkant naar achteren.

De achterkant van het schildersdoek nadat je de stof aan de achterkant hebt vastgeplakt
Zo ziet de achterkant van je schildersdoek eruit als je de stof aan de achterkant hebt vastgeplakt

Stap 4: zoek een quote op internet

Vervolgens zoek je op internet een quote op. Dit kan een botanische quote zijn, dus een quote die wat met planten of bloemen te maken heeft. Maar het kan ook een hele andere quote zijn. Het gaat erom wat jij leuk vindt. Ik koos voor de quote: ‘Happiness blooms from within’

Stap 5: schrijf de quote op het schildersdoek

Als je een leuke quote gevonden hebt, kan je de quote op het schildersdoek schrijven. Als je net als ik een vierkant schildersdoek hebt, kan je het doek een kwartslag of een halve slag draaien om te kijken of de print dan mooier uitkomt. Je kan de quote in simpele letters schrijven, maar als je goed bent in handlettering kan je hier een mooi kunstwerkje van maken. Ik begon met het schrijven van de quote met potlood als oefening, maar omdat dit nauwelijks zichtbaar was op mijn stof en omdat de stof beschadigde door het gummen, besloot ik de gok te nemen en het gelijk met permanente marker te schrijven. Als potlood op jouw stof wel zichtbaar is en als de stof niet beschadigt door het gummen, raad ik je aan om het eerst met potlood te schrijven. Trek de quote na het schrijven een aantal keer over met de permanente marker zodat de quote beter zichtbaar wordt.

Klaar!

Nu is je botanische room decoration klaar en kan je hem ergens gaan neerzetten of ophangen.

Het eindresultaat van de botanische room decoration
Het eindresultaat

Heb jij de decoratiestof ook gespot bij de Action?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.